“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuwe regels partneralimentatie niet realistisch

13 sep, 2016 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Enige tijd geleden werd er door de VVD, PvdA en D66 een wetsvoorstel ingediend voor het aanpassen van de regels omtrent de partneralimentatie. De huidige regelgeving zou niet meer van deze tijd zijn. De manier van berekenen moest veranderen en daarnaast was het plan de duur partneralimentatie tot maximaal vijf jaar te verkorten. De Raad van State heeft zich over de plannen gebogen en maakt zich zorgen. Volgens hen passen de nieuwe plannen nog niet goed bij de huidige maatschappelijke realiteit. De Raad van State vraagt dan ook aan de initiatiefnemers om hun voorstel opnieuw te bekijken.

Achterstand op arbeidsmarkt

“Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op het moment van scheiden vaak een grote achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Ook na het huwelijk worden de zorgtaken in de meeste gevallen niet gelijk verdeeld en is het nog altijd de moeder die de meeste zorg heeft. De initiatiefnemers gaan er in hun voorstel van uit dat de alimentatiegerechtigde binnen korte tijd na de scheiding weer volledig in het eigen levensonderhoud kan voorzien”, zo zegt de raad. Veel moeders zijn minder gaan werken toen zij kinderen kregen en krijgen niet zomaar hun oude positie op de arbeidsmarkt terug, aldus de adviseur van de regering.

Schrijnende situaties

De Raad wil voorkomen dat er door nieuwe, onrealistische regels schrijnende situaties ontstaan. Zij hebben de politieke partijen gevraagd hier nog eens goed naar te kijken en daarmee ook extra aandacht te besteden aan de berekeningsmethode, want ook deze laat te wensen over.