“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Problemen met alimentatie door corona

23 mrt, 2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Er zijn veel mensen die te maken krijgen met een daling van hun inkomen. Zzp’ers die zonder werk zitten. Mensen met tijdelijke contracten die vanwege de coronacrisis niet verlengd worden. Werknemers die te maken krijgen met werktijdverkorting. Dit zijn allemaal situaties die flink wat impact kunnen hebben op de financiële situatie. Hierdoor krijgen de juridische medewerkers van De Nationale Adviesbalie ook steeds meer vragen over de alimentatie. Van alimentatieontvangers die boos zijn dat de ex ineens de alimentatie heeft stopgezet, omdat hij/zij geen inkomen meer heeft. Tot betalers die willen weten of zij nu de alimentatie kunnen verlagen. Hoe zit dit nou eigenlijk?

Alimentatieafspraken

Staan jullie afspraken over de alimentatie op papier? Dan zijn deze rechtsgeldig en moet je je hier ook aan houden. Zelfs als je op dit moment door de coronacrisis geen inkomen hebt, zul je je afspraak na moeten komen. Stop je zonder enig overleg met de ex de alimentatie, dan kan de ex contact opnemen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) om het geld alsnog te vorderen. Hier schiet je dus niets mee op. Je krijgt er alleen maar ruzie van. Bekijk dus eerst of je met de ex kunt overleggen. Misschien kunnen jullie afspreken om tijdelijk een nieuw bedrag aan te houden. Als alles straks weer bij het oude is, kunnen jullie de oude alimentatieregeling weer oppakken. Komen jullie hier samen niet helemaal uit, dan kan een mediator hier wellicht bij helpen. Zorg er wel voor dat jullie de nieuwe afspraak ook even op papier zetten.

Wil de ex niet overleggen?

Is goed overleg met de ex niet mogelijk? In dat geval kun je normaal gesproken om een alimentatieverlaging vragen bij de rechtbank. In dit geval is dit lastig. We weten natuurlijk niet hoe lang deze situatie gaat duren. Heeft de alimentatiebetaler maar tijdelijk een lager inkomen of gaat dit maanden duren. Doordat dit momenteel voor de meeste mensen moeilijk is om in te schatten, is het ook lastig om te bekijken of het zin heeft om naar de rechter te stappen. Daarnaast zijn de rechtbanken momenteel op slot en worden alimentatiezaken op dit moment niet behandeld.

Wees redelijk!

We zitten in een moeilijke tijd, waarin we ons constant moeten aanpassen. Probeer daarom juist nu een beetje rekening te houden met elkaar. Wees redelijk en probeer samen tot een oplossing te komen. Zo voorkom je vervelende discussies en ruzies, want wees eerlijk. Dat is wel het laatste waar we nu behoefte aan hebben.

Komen jullie er toch niet helemaal uit, willen jullie de alimentatie opnieuw laten berekenen of heb je andere juridische hulp nodig? Je kunt voor gratis advies altijd terecht bij onze juridische medewerkers!

Bekijk ook onze video over alimentatieproblemen in de corona tijd