Vanaf 1 augustus worden de hypotheekregels naar alle waarschijnlijkheid nog strenger aangescherpt.
Banken mogen per 1 augustus alleen nog hypotheken verstrekken van maximaal 110 procent van de waarde van de woning. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn. De bedoeling hiervan is dat de volledig aflossingsvrije hypotheek waarmee maximaal gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek, op den duur verdwijnt.
Hoewel de goede bedoelingen uit deze voorstellen zonder meer duidelijk zijn, namelijk het voorkomen dat huizenbezitters later diep in de schulden zitten, kan de regeling ook haar uitwerking hebben op stellen met een koophuis die besluiten om uit elkaar te gaan.
Dubbele woonlasten en een restschuld
Vanaf het begin van de crisis hebben scheidende partijen last van de inzakkende woningmarkt. Huizen staan langer te koop en worden vaker met een restschuld verkocht door de dalende woningprijzen en minder koopgrage consumenten. De termijn voor de aftrek van dubbele woonlasten is (tijdelijk) verlengd om eigenaren iets meer ademruimte te bieden.
Rob Kamphuis, advocaat personen- en familierecht bij A-Firm Advocatuur en lid van de vFAS, ziet in zijn praktijk dat echtgenoten langer en vaker te maken hebben met dubbele woonlasten, die niet altijd op te brengen zijn. "Ook hebben de ex-echtgenoten de overwaarde simpelweg nodig om een nieuwe woning te kunnen kopen, bijvoorbeeld omdat er geen financiering wordt verkregen voor een overbruggingskrediet". Zijn advies luidt: "Het is verstandig om eerst te verkopen alvorens te kopen, ook voor echtelieden die gaan scheiden".
Gevolgen nieuwe regelgeving
De nog strengere hypotheekregels die vanaf 1 augustus gelden kunnen er mogelijk voor zorgen dat bij scheiding nog langer een dubbele woonlast opgehoest moet worden met als gevolg dat de woning op een gegeven moment uit financiële noodzaak verkocht moet worden. "Door de nieuwe regelgeving zal de oude echtelijke woning moeilijker verkoopbaar worden", voorspelt Janneke Mulder, als advocaat personen- en familierecht verbonden aan Ouwendijk Advocaten. "Echtgenoten zullen sneller met een grotere restschuld blijven zitten." En die grotere restschuld drukt vervolgens weer op partijen als zij hun leven na de scheiding weer op willen pakken. Kamphuis: "De alimentatieplichtige ex-echtgenoot kan hierdoor minder alimentatie betalen". Ook kinderen zullen hier naar alle waarschijnlijkheid dus de dupe van worden, los van de emotionele lading die een scheiding voor hen al met zich meebrengt.
Ron Teiwes, scheidingsbemiddelaar bij de Scheidingsmakelaar, voorziet door de strengere regelgeving meer problemen bij het uitkopen van de vertrekkende partner. "Stel dat iemand 40.000 euro extra hypotheek nodig heeft en de bank wil dit niet verstrekken, dan zal hij een extra lening moeten afsluiten of op een andere wijze dit bedrag ergens vandaan dienen te halen. Met minder bestedingsruimte en meer zorgen na de scheiding als gevolg."
Volgens Mulder zit er ook een voordeel aan de scherpere regels, die logisch volgt uit de reden waarom de regels aangescherpt zijn. Het is nog slechts toekomstmuziek maar stellen die na aankoop van een huis onder de verscherpte regels uit elkaar gaan zullen in beginsel niet meer met een dergelijke restschuld blijven zitten.
Bron: Alimentatie.nl