Ieder jaar moeten zowel de kinder- als de partneralimentatie worden geïndexeerd. Maar wat als jouw ex dit niet doet?
Wat kun je doen als je ex de alimentatie indexering niet betaald?
- Brief of mail sturen
- Vorderen via het LBIO of NLAI
- Naar een advocaat stappen om de alimentatie officieel te regelen
1. Brief of mail sturen
Het is belangrijk om je ex op de hoogte te stellen van het feit dat de alimentatie geïndexeerd moet worden. Het is namelijk niet zo dat iedere alimentatiebetaler een brief van de overheid krijgt, waarin staat dat het weer tijd is voor de indexering. Laat de ex dus op tijd weten dat het ondertussen weer januari is en dat de alimentatie verhoogd moet worden. Geef aan met hoeveel procent en je zou er zelfs nog bij kunnen vermelden welk bedrag hij/zij voortaan over moet maken.
2. Vorderen via het LBIO of NLAI
Trekt de ex zich niets aan van jouw bericht en maakt hij/zij gewoon het oude bedrag over of heeft de ex eigenlijk de alimentatie nog nooit verhoogd? In dat geval is het goed om te weten dat je in de meeste gevallen kunt gaan vorderen. De indexering is wettelijk bepaald en is dus verplicht. Heeft de ex een achterstand van een half jaar of minder en heb je een beschikking van de rechter, dan kun je terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij kunnen voor je gaan vorderen en nemen dit helemaal uit handen. Is de achterstand groter of heb je geen beschikking maar alleen een ouderschapsplan of onderlinge overeenkomst, dan kun je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Uiteindelijk kun je de indexering tot vijf jaar terug vorderen bij je ex. Heb je hier hulp bij nodig, dan mag je ons altijd even bellen.
3. Naar een advocaat stappen om de alimentatie officieel te regelen
Is de alimentatie nooit officieel geregeld en hebben jullie bijvoorbeeld alleen een mondelinge afspraak, dan kun je helaas niet gaan vorderen. In dat geval kan het slim zijn om een advocaat in te schakelen om de alimentatie via de officiële weg te regelen. Zo kan de ex hier niet meer onderuit komen en heb jij de garantie dat je netjes iedere maand de alimentatie gaat ontvangen. Natuurlijk brengt het inschakelen van een advocaat wel de nodige kosten met zich mee. Daarom is het belangrijk om te bekijken of het kosten/batenplaatje interessant is. Wil je hier advies over, dan kun je altijd bij ons terecht. Onze juridisch medewerkers kunnen goed inschatten wat voor jou verstandig is.