“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat moet er betaald worden van de alimentatie?

31 jul, 2020
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Een vraag die iedere dag wel een keer bij ons binnenkomt is de vraag wat er nou eigenlijk precies betaald moet worden van de kinderalimentatie. Dit is een punt dat toch iedere keer weer zorgt voor de nodige discussies. Wij zullen het je uitleggen. Zo weet je precies wat nou eigenlijk de bedoeling is en of het de bedoeling is dat je naast de alimentatie ook nog meebetaalt aan die beugel of dat schoolreisje.

De kinderalimentatie

De ouder bij wie de kinderen het meest verblijven is de verzorgende ouder. Dit is ook de ouder die de kinderalimentatie krijgt. Hoe hoog dit bedrag is, hangt helemaal af van jullie inkomens, vaste lasten, het kindgebonden budget en de omgangsregeling. Dit zal dus berekend moeten worden. Hoe gelijker de omgang is verdeeld, hoe minder alimentatie er betaald hoeft te worden. De kinderalimentatie moet iedere maand worden overgemaakt en wordt ieder jaar in januari geïndexeerd.

Wat betaal je van de kinderalimentatie?

Eigenlijk is de kinderalimentatie bedoeld om het verschil in de kosten die jullie voor de kinderen hebben te compenseren. Dit betekent wel dat de ouder die de kinderalimentatie ontvangt (de verzorgende ouder en meestal ook de ontvanger van de kinderbijslag en het kindgebonden budget) verder alle kosten voor de kinderen moet betalen. Kleding, schoenen, schoolspullen en sportclubjes worden betaald door de verzorgende ouder. Hier wordt de alimentatie dus voor gebruikt. Betaal jij alimentatie en wil je graag een paar setjes reserve kleren voor als de kinderen bij jou zijn, of lijkt het je handig dat ze bij jou ook een fiets hebben, dan kies je hier zelf voor en zul je dit zelf moeten betalen.

Afspraken in het convenant

Nou kunnen jullie hier natuurlijk van af wijken. In het convenant kunnen jullie andere afspraken maken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jullie allebei een bedrag storten op een kinderrekening en dat hier alles van betaald wordt. Of dat jullie hebben afgesproken dat de ex naast de alimentatie ook nog aan andere zaken meebetaalt. Hierbij is het vooral belangrijk dat jullie de afspraken zo duidelijk mogelijk op papier zetten. Doe je dat niet, dan kunnen hier vervelende discussies over ontstaan.

Nog even een tip! Maak in het convenant ook de afspraak dat jullie studiekosten delen. Dit lijkt misschien nu nog een ver van je bed show, maar als je hier geen afspraken over maakt, moet dit straks van de alimentatie worden betaald en is de andere ouder niet verplicht om iets bij te dragen.

De ex wil dat ik meebetaal. Ben ik dat verplicht?

Het kan zijn dat de ex die de alimentatie ontvangt af en toe een beroep doet op de andere ouder om mee te betalen aan bepaalde dingen. Bijvoorbeeld als er een laptop moet komen voor school of als er hoge kosten om de hoek komen kijken als een kind een beugel moet. Hebben jullie hier afspraken over gemaakt in het convenant, dan ben je inderdaad verplicht om hieraan mee te betalen. In het convenant staat als het goed is hoeveel. Hebben jullie hier geen aparte afspraken over gemaakt, dan vallen deze kosten gewoon onder de alimentatie. Natuurlijk staat het je vrij om een bijdrage te leveren, maar je bent het dan niet verplicht.

En hoe zit het met schoolkosten?

Hebben jullie geen aparte afspraken op papier gezet over schoolkosten, dan zal ook dit door de verzorgende ouder betaald moeten worden. Deze kosten kunnen flink oplopen, dus denk hier aan als je aan de slag gaat met het convenant of het ouderschapsplan!

Vragen?

De conclusie is dus eigenlijk dat, over het algemeen, alle kosten vallen onder de kinderalimentatie. Behalve als hier andere afspraken over zijn gemaakt. Heb je toch nog vragen over jouw situatie, dan mag je die altijd stellen aan onze juridische medewerkers. Je kunt het bereiken op 088-6002803 of een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Je wordt dan zo snel mogelijk even teruggebeld.