“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wetsvoorstel wijziging kinderalimentatie

29 aug, 2016 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Begin dit jaar is er een initiatiefwetsvoorstel ingediend omtrent de alimentatie. Het doel is om in de wet regels vast te leggen over o.a. de hoogte van de alimentatie.

Inhoud wetsvoorstel

In het initiatiefwetsvoorstel staat onder andere een voorstel om de duur van de kinderalimentatie aan te passen en ze willen een vast minimumbedrag. Het doel is om het duidelijker te maken voor zowel de ouders als bijvoorbeeld de rechters. Er wordt onder andere voorgesteld om de kinderalimentatie duur te beperken tot het kind 18 jaar is, tenzij een kind nog naar school gaat of studeert. Wanneer een kind gaat studeren wordt de kinderalimentatie verlengt tot een kind 23 is. Nu ben je verplicht kinderalimentatie te betalen tot een kind 21 jaar is. Onder bijzondere omstandigheden kan dit momenteel verlengd worden. De duur van de alimentatie wordt verlengd wanneer een kind na 21 jaar nog behoeftig is, dit is bijvoorbeeld het geval bij gehandicapte kinderen.

Momenteel is er geen minimum alimentatiebedrag vastgelegd in de wet. Er wordt enkel rekening gehouden met een minimum bedrag aan alimentatie van €25 euro. Je bent vrij om als expartners samen een bedrag af te spreken. Deze afspraken leg je vast in het echtscheidingsconvenant. In het voorstel wordt gepleit voor een vast bedrag wat ten allen tijde moet worden betaald. Momenteel wordt er vooral gekeken naar de draagkracht van de ouders en de behoefte van het kind. De rechter bepaalt wat de behoefte van een kind is. Hiervoor maken zij vaak gebruik van de trema-normen.

Duidelijke alimentatieregels

Door deze afspraken vast te leggen wordt het berekenen van de kinderalimentatie makkelijker, duidelijker en eerlijker voor iedereen die erbij betrokken is. Je weet als ex-partner beter waar je aan toe bent. Zowel de ouders als de rechter krijgen minder vrijheid om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Indien het wetsvoorstel aangenomen wordt geldt dit enkel voor nieuwe gevallen. Zodra er meer bekend is publiceren wij dit op onze Alimentatiewijzer.nl.