“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Loonbeslag wordt vaker opgelegd

08 aug, 2011 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Steeds vaker wordt beslag gelegd op het loon van mensen die in de schulden zitten. Loonadministratiekantoren merken dit jaar een toename ten opzichte van vorig jaar.

De oorzaak wordt gezocht in het laatste staartje van de economische recessie, maar ook in een vergemakkelijkte regeling voor overheidspartijen. Zo mogen naast de Belastingdienst en de gemeente ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de IB-groep, de Sociale Verzekeringsbank en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) zich direct bij de werkgever melden als er sprake is van betalingsachterstand bij een werknemer. 

Payrollorganisatie Please schat dat 300.000 tot 400.000 keer per jaar loonbeslag gelegd wordt. Bij Please gaat het in de eerste helft van 2011 om een bedrag van 200.000 euro dat, zonder dat het op de rekening van de medewerker komt, direct wordt overgemaakt naar de schuldeiser. Het betreft gemiddeld 3.500 euro schuld per medewerker.

Werkrelatie

Loonbeslag is voor zowel werkgever als werknemer slecht nieuws, omdat de werkrelatie onder druk komt te staan. De werkgever krijgt te maken met een hoop administratieve rompslomp om de bedragen aan vaak verschillende schuldeisers over te maken. Handelt de werkgever het beslag niet goed af, dan wordt deze aansprakelijk gesteld voor de schuld als de werknemer failliet gaat. De werknemer moet dikwijls bij de baas op het matje komen over het hoe en waarom van de schuld. De vordering bevat privacygevoelige informatie, zoals wie de schuldeisers zijn en hoe hoog de schuld is.

Voor schuldeisers is de maatregel een stuk zonniger. De schuldenaar kan het geld niet uitgeven en bovendien is er maar één keer een handeling nodig om een regelmatige stroom geld te kunnen incasseren. Een hele effectieve maatregel, vindt advocaat Hans Blom. „Je legt beslag één keer op, die blijft gelden voor de volgende termijnen. Bovendien zal iemand met financiële problemen niet snel zijn baan opzeggen, wat een schuldeiser verzekert van het terugbetalen van de schuld.” 

Bron: Spitsnieuws

Wilt u uw inkomen in alimentatie zekerstellen? Dan kunt u hiervoor een alimentatiepolis afsluiten. Bereken uw premie.